­ BAL (BELKIS) HATUN CAMİİ | Kültür Portalı

BAL (BELKIS) HATUN CAMİİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii İlçe Merkezi
Adres İstanbul Caddesi-SUŞEHRİ
Parsel 11 1’den 1
Yaptıran Ali Paşa Kızı Bal Hatun
Vakfiye Var
Genel Tanım Suşehri ilçe merkezinde bulunan Belkıs (Bal Hatun) Camii, 1138 H. (1725–26) yıllarında Ali Paşa kızı Bal Hatun tarafından yaptırılmıştır. 1938 Erzincan depreminde tamamen yıkılan caminin yerine 1940 yılında bugünkü mevcut cami yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, saçaklı çatısı marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Caminin batı, doğu ve kuzey yönünde dükkânları yer alır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1940–2008 yıllarında onarım yapılmıştır. Yapılan onarımda sıva raspası yapılmış, çatı örtüsü değiştirilmiş, ahşaplar yenilenerek, çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Suşehri ilçe merkezi, İstanbul Caddesi üzerinde yer alan camii; asıl ibadet alanına girişin üzerinde yer alan orijinal yapım kitabesinden “camii şerifin sahibetül Hayrat-ı Ali Paşa kızı Bal Hatun sene 1138 H.” Ali Paşa kızı Bal Hatun tarafından H. 1138 M. 1725–26 yıllarında yaptırıldığı, 1938 Erzincan depreminde tamamen yıkılması sonucu 1940 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Camii, son cemaat mahalli ile birlikte dikdörtgen planlı olup, beden duvarları ve kuzeybatı köşesinde yer alan tek şerefeli minaresi kesme taştan yapılmıştır. Tabanı ve tavanı ahşap malzemeli olan asıl ibadet alanında ahşap iki dikme duvarlarla birlikte tavanı taşımaktadır. Geniş saçaklı çatısı marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Caminin güneydoğu ve batı yönünde betonarme Kız Kur’an Kursu binası, tuvaletleri ve abdest alma yerleri, doğu ve kuzey yönünde ise dükkânları yer almaktadır. Camii sağlam ve ibadete açık olup, ilçe merkezinde çok sayıda kişinin ibadet etmesine elverişli ve ihtiyaca cevap verecek durumdadır.