­ EBU'L-İZ EL CEZERİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Ebu'l-iz El Cezeri Türbesi - Şırnak

Ebu'l-iz El Cezeri; bilim insanı, mühendis ve sibernetik biliminin öncüsüdür. Kitab-ı Hiyel isimli eserinde otomatik makinelerinden, su saatleri, su pompaları, su terazileri ve musiki aletlerinden ayrıntılı tasvirleriyle bahsetmektedir. Cezerî, kitabında 50 aracın tasarımını vermiştir. Bu sebeple bu toprakların medar-ı iftiharlarından biri olmayı hak etmiştir. Bu araçların 6'sı su saati, 4'ü mumlu saat, 1'i kayık su saati, 6'sı ibrik, 7'si eğlence amaçlı kullanılan çeşitli otomatlar, 3'ü abdest almak için kullanılan otomat, 4'ü kan alma teknesi, 6'sı fıskiye, 4'ü kendinden ses çıkaran araç, 5'i suyu yukarı çıkartan araç, 2'si kilit, 1'i açı ölçerdir. Türbesi Cizre İlçesi'nde Nuh Camii Külliyatı içinde yer almaktadır.

Kaynak: Şırnak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Şırnak Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Cizre İlçesi'nde bulunmaktadır. Kabri, Cizre Hz. Nuh Camii Külliyatı içindedir.
Cizre/Şırnak

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5882    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2020 Salı