­ ŞEREFİYE KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

Şerefiye Köyü Cami - Sinop

Adı Şerefiye Köyü Cami
Mah. Köy - Mevkii Şerefiye Köyü
Adres Erfelek/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Erfelek İlçesi Şerefiye Köyü sınırları içinde kalan cami dikdörtgen planlı, tamamen ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Camide minare bulunmamaktadır. Caminin üst örtüsü kırma çatılı olup alaturka kiremitle kaplıdır. Camideki ahşap işçiliği ince işçilik göstermemektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Caminin beden duvarları ahşap malzemenin bindirme tekniği ile yapılmıştır. Ahşap benden duvarlarında kullanılan tahtaların kalınlığı 7-8 cm, genişliği 20 ile 25 cm dir. Ahşap beden duvarlarında iki katlı küçük ahşap pencere düzenlemesine sahip olup, çerçeveler dörde bölünmüş yatay dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Caminin mihrap ve minberi de ahşaptan yapılmıştır. Kadınlar mahfiline ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili sağlı ve sollu mihraba kadar ulaşmaktadır. Çatıda tepe penceresi yer almaktadır. Giriş kapısının üzerindeki kereste de tam kapının üzerinde dikdörtgen pano içinde iki ayrı kitabe yer almaktadır. Bu kitabeler arasında daire içinde dört köşeli baklava motifi bulunmaktadır. Kitabe ve diğer motifler kazıma tekniğinde yapılmış olup sonradan boyanmıştır. Yılların etkisi ile boyaların kabarması ve kitabelerin bozulması nedeniyle okunamamıştır. Cami yerleşim yerlerinden uzak olması nedeniyle terk edilmiş virane olmuş durumdadır.
Tescil Kararı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-19.07.1996/2549