­ PTT BİNASI | Kültür Portalı

PTT Binası - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Tersane Caddesi-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Ulaştırma Bakanlığı
Yaptıran Mutasarrıf Zihni Bey
Vakfiye
Genel Tanım İki köşede çıkıntılı dikdörtgen planlı, kuzey-güney konumlu, kuzeyde anıtsal, batı ve güneyde tali girişleri olan, zeminle birlikte 2 katlı, ana cephe simetrik, dış duvarlar kesme taşlarla, iç bölümler ahşap örtülü, pencere çevreleri mermer süslemeli, çatı kiremit kaplı bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sinop’ta yaşayan azınlıklar tarafından ne zaman yapıldığı belli olmayan yapının, lise olarak yaptırılıp kullanıldığı ve bazı kaynaklara göre de Ruslarca inşa edilip, bir müddet Rus elçiliği olarak kullanıldığı söylenmektedir. Mutasarrıf Zihni Bey tarafından onarımının yaptırıldığı, 1913 yılında PTT'ye devredilen ve uzun yıllar PTT merkez binası olarak kullanılan bina, Ankara Bölge Kurulu’nun 05.07.1985 gün ve 599 sayılı kararıyla ön cephe özellikleri korunarak onarımı yapılmıştır. Ancak ön cephesinin köşe çıkıntıları, pencere ve kapı silmeleri de dâhil boyanmış, bu da onarımdan sonraki görünümü bozmuş, mermer silmeleri ve yapı köşelerini belirsiz hale getirdiğinden kazınması istenmiştir. Bina şu anda Atom Enerjisi Kurumu Bilgi Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 2077    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi