­ ESKİ CEZAEVİ (KİLİSE) | Kültür Portalı

Eski Cezaevi (Kilise) - Sinop

Adı Eski Cezaevi (Kilise)
Mah. Köy - Mevkii Yalı Mahallesi
Adres Ayancık/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Eski cezaevi (kilise) bahçe içinde yer almaktadır. Yapı moloz taş temel üzerine taş duvar örgüsü ile yapılmış, kırma çatılıdır.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapının iç ve dış duvarları beton sıva ile sıvanmış üzeri badana yapılmıştır. Yapının kapısı kuzey batıda yer almaktadır. Daha sonraki kullanımı esnasında aynı yönde bir kapı daha açılmıştır. Kilisenin narteks kısmı cezaevi olarak kullanıldığı dönem iki katlı yapıya dönüştürülmüştür alt kısım duş ve wc olarak kullanırken üst kısım asker ve gardiyanlara ayrılan bölüm olarak kullanılmıştır. Kilisenin (cezaevi) apsisi dışa çıkıntılı olarak moloz taşlardan yapılmıştır. apsisin her iki yanında da dikdörtgen nişler yer almaktadır. Yapının pencere söveleri kesme taşlardan, üst kısımları kemerli olarak yapılmıştır. kuzey-batıda yer alan kapının söveleri de kesme taştan olup lentosu alınlık şeklinde kesme taştan yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-14.12.1999/3461
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1393    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Eylül 2014 Salı