­ KALE KALINTISI(ÇOBAN KALE) | Kültür Portalı

Kale Kalıntısı(Çoban Kale) - Sakarya

Adı Kale Kalıntısı(Çoban Kale)
Mah. Köy - Mevkii ,Boğazkesen Mevkii,
Adres Şerefiye Köyü,Boğazkesen Mevkii, Geyve/Sakarya
Yapım Tarihi Bizans (5–6. Y.Y)
Vakfiye
Genel Tanım Kale kalıntısı, Geyve İlçesi, Şerefiye Köyü Adapazarı-Bilecik yolunun Boğazkesen mevkiinde Sakarya nehri ile yol arasında bulunmaktadır. Önemli bir kısmı tahrip olan kale kalıntısının tuğla ve kireç harç ile inşa edilen tonozlu bir bölümü korunmuş durumdadır. Sakarya nehri boyunca var olan diğer kalelerle karşılaştırıldığında, yapı tekniği ve malzemesi ve konumu açısından benzerliğinden yola çıkılarak, Geç Roma dönemi kale kalıntısı olduğu düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kale kalıntısı, Geyve İlçesi, Şerefiye Köyü Adapazarı-Bilecik yolunun Boğazkesen mevkiinde Sakarya nehri ile yol arasında bulunmaktadır. Önemli bir kısmı tahrip olan kale kalıntısının tuğla ve kireç harç ile inşa edilen tonozlu bir bölümü korunmuş durumdadır. Sakarya nehri boyunca var olan diğer kalelerle karşılaştırıldığında, yapı tekniği ve malzemesi ve konumu açısından benzerliğinden yola çıkılarak, Geç Roma dönemi kale kalıntısı olduğu düşünülmektedir.
Tescil Kararı Bursa K.T.V.K.K 276 sayılı