­ SU KEMERİ | Kültür Portalı

SU KEMERİ - Osmaniye

Adı SU KEMERİ
Adres Kazmaca köyü Kriz Mahallesi
Genel Tanım Kesme taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. Kemerli su taşıma yapısıdır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmaniye İlinin kuzeyinde yer alan Kazmaca Köyünün Kiriz Mahallesindedir. Ceyhan nehrinin batı tarafından başlayan kemere ait nehrin doğu yakasında duvar izi görülmektedir. Dört adet kemerli göz halen ayaktadır. Bunun dışında Ceyhan nehrine doğru kemer ayağı kalıntıları devam etmektedir. Yapı bazalt taş bloklardan oluşmaktadır. Ayakta olan her bir kemer ayağı 4x4m.ebatlarındadır. Kemerler arasında 11.70m. boşluk vardır. Kemer yüksekliği 14.40 m. dir. Ayakta kalan su kemerlerinin uzunluğu 82.5m.dir. Kemerlerin etrafında sifon olarak kullanılan ortası delik ve birbirine geçen yapı elamanları bulunmaktadır. Kemerlerin kilit taşları üzerinde belli belirsiz bir figür izi görülmektedir. Ancak bu figürün ne olduğu anlaşılmamaktadır.