­ SAĞLIK MESLEK LİSESİ | Kültür Portalı

SAĞLIK MESLEK LİSESİ - Osmaniye

Adı SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Adres Alibeyli Mahallesi
Vakfiye
Genel Tanım Ana duvarları kesme taş, bölücü duvarları kerpiç ve ince tuğladan tek katlı inşa edilen yapının üst örtüsü kırma çatı, üzeri Marsilya kiremit kaplamalıdır. Plan şeması dikdörtgen formludur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : Alman yapım tekniğinde 1800-1850li yıllarda istasyon binası yapımı sırasında Alman mühendis ve teknisyenlerin kullanımı amacıyla Almanlar tarafından ana duvarlar kesme taştan ara duvarlar ise kerpiç ve ince tuğladan tek katlı inşa edilmiştir. Plan şeması dikdörtgendir. Üst örtü kırma çatım üzeri kremit kaplamadır. Cephe tasarımları kapılar ve pencereler sivri kemeri formda ince uzun (1/3 oranında) tasarlanmıştır. Kent içinde dönemini simgeleyen estetik anlayışı simgeleyen orijinal yapılardan biridir. Fonksiyon değişikliğine uğramış olsa da plan olarak değişikliğe uğramamıştır. Esaslı onarım geçiren yapının pencere kasaları değiştirilmiş, metal kasalar yapılmıştır. Güney cephesinde bulunan sivri kemerli pencere kapatılarak dikdörtgen formda iki adet pencere oluşturulmuştur. Tüm bu değişikliklere rağmen yapı o dönemin mimari özelliklerini yansıtabilmektedir.Günümüzde okul amaçlı olarak kullanılmaktadır.