­ ÇİFTLİK HÖYÜK NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

ÇİFTLİK HÖYÜK NEKROPOLÜ - Osmaniye

Adı ÇİFTLİK HÖYÜK NEKROPOLÜ
Adres Tüysüz Toprakkale
Vakfiye
Genel Tanım Tüysüz Beldesi Merkezi, Sağlık ocağı ve ilköğretim okulunun üstüne yapıldığı tepe yerel tanımla çitlik höyük olarak tanımlanmaktadır. Tepe 81 m yüksekliktedir ve beldenin güneybatısında bulunmaktadır. Tepenin üst noktasında kaçak kazı ile açılmış trapez ağızlı bir adet kaya mezar, tepenin güney ve batı yamaçlarında bulunan zeytinliklerin içinde kapalı ve üstü farklı toprakla örtülmüş çok sayıda kaya mezarı görülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tepede ve eteklerinde toplanan seramikler astar bayalı ve perdahlı özelliğe sahiptir. Yerel olarak höyük olarak tanımlanmış tepede kaya mezarları bulunması tepenin bir yerleşim olmayıp nekropol olduğunu göstermektedir. Tepenin tamamında yaptığımız tespite göre tepenin doğu kesiminde seramik dışında herhangi bir kültür varlığına rastlanılmamıştır. Bu durum muhtemelen çiftlik höyük tepesinin doğusuna doğru geçmişte yapılmış olan sağlık ocağı ve ilköğretim okulundan dolayı olası kültür varlıklarının yok edilmiş olmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle çiftlik höyük nekropolü 1. ve 3 derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir