­ GÜNÖREN KÖYÜ/LAHİT KAYA MEZARI | Kültür Portalı

GÜNÖREN KÖYÜ/LAHİT KAYA MEZARI - Ordu

Yaptıran 0
Yapan 0
Kitabe 0
Vakfiye 0
Genel Tanım Bir dere içerisindeki 3 m. yüksekliğindeki kaya kütlesinin lahit şeklinde oyulması ile yapılmış kaya mezarıdır. Kapak kısmı yok olmuştur.
Yapılan Onarımlar 0
Ayrıntılı Tanımı Günören Köyü’nün güney doğusunda İçme Deresi denilen derenin içerisinde ve İçme Mahallesine giden stabilize yol ve köprünün hemen 3-4 m. altında yer almaktadır. Kuzey-güney istikametinde lahit şeklinde kayanın oyulması ile oluşturulmuştur. Üst kapağı ise tahrip sonucu tamamen yok olmuştur. Mezarın kuzey kesiminde, derenin hemen kenarından çıkan maden suyu, yöre halkı tarafından, şifa amacıyla kullanılmaktadır. Yöre halkı, bu lahit mezarı küvet gibi kullanarak, içine maden suyu doldurulup, dışarıda yakılan ateşte kızdırılan taşların mezar içindeki suya atılıp, suyun ısıtılmasından sonra içine girip banyo yaptıklarında, bundan şifa bulduklarına inanmaktadırlar.
Orjinal Kullanım Mezar
Yayın Dizini 0
Ekler 0
Revizyon K.T.V.K.B.K KARARLARI
Görüntülenme Sayısı : 1992    Eklenme Tarihi : 24 Eylül 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2013 Salı