­ İDARİ BİNA (NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ) | Kültür Portalı

İDARİ BİNA (NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ) - Ordu

Kitabe 0
Vakfiye 0
Genel Tanım Bodrum üzeri iki katlı olan yapı, kesme taştan, 19 yy. sonunda inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar 0
Ayrıntılı Tanımı Ön cephenin tam ortasında 11 basamaklı merdivenden sonra ulaşılan basık kemerli bir kapıyla giriş sağlanmıştır. Birinci katta girişin sağında depo, deponun hemen yanında arşiv odası bulunmaktadır. Solda, birinci ve ikinci katlarda ise, odalar birleştirilerek tek bir mekân haline getirilmiş ve nüfus ile ilgili işlemlerin yapıldığı geniş bir kısım oluşturulmuştur. İkinci katta, sağda ise, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü olarak kullanılan kısım vardır. Bu kısımda ortada bir hol ve holün iki yanında 2’şer oda yer almaktadır. Bu odalardan hemen sağda ilk sırada yer alan ve halen Müdür Odası olarak kullanılan oda, binanın Valilik Binası olarak kullanıldığı Cumhuriyetin ilk yıllarında, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, 19 Eylül 1924 tarihinde İlimize geldiğinde, ziyaret ettiği ve dönemin Vali Vekili Rıfat Bey tarafından kendisine İlin sorunları hakkında bilgilerin verildiği odadır.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum