­ ÖĞRETMEN EVİ | Kültür Portalı

ÖĞRETMEN EVİ - Niğde

Adres Yenice Mahallesi, Hastahaneler caddesi No:22 Merkez/NİĞDE
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, kargir yapı.
Yapılan Onarımlar İç mekanlarda değişikliklere gidilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Günümüzde Öğretmen evi olarak kullanılan yapı, kuzey-güney yönde dikdörtgen planlı zemin + 1 kattan ibarettir. Zemin kat günümüzde çok amaçlı salon olarak hizmet vermektedir. Kapı, önünde genişçe bir avlusu olan doğu cephede yer alır. Ana giriş iki sütunlu ve üç kemerli anıtsal bir yapıdadır. Giriş alınlığı üçgen biçimli ve mermer taştan üzerinde Osmanlı Arması bulunan süsleme vardır. Orijinal arma Niğde Müzesi'de sergilenmektedir. Giriş zeminden dolayı yüksek tutulmuş ve giriş önünde 12 basamaktan oluşan merdiven dizisi bulunur. Zemin katta salonlar ve 15 oda vardır. Bina zamanla iç mekanlarda değişik uygulamalara ve yeni mekanlara maruz kalmıştır. Yapının dış cephelerinde sağlamlığı artırmak için plasterler yapılmıştır. Duvarlara metal çubuklar monte edilmiştir. Çatısı kırma çatı olup, kiremit örtülüdür. Bina sağlam vaziyettedir.
Orjinal Kullanım Okul