­ ERMENİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

ERMENİ KİLİSESİ - Niğde

Adres Eskisaray Mahallesi Kıble Sokak no:22 Merkez/NİĞDE
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran 19. YY.
Genel Tanım Üç nefli bazilikal planlı kilise.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Onarım görmemiştir.Sadece revakların arası orijinalliğini bozacak şekilde örülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Bazilikal planlı olan kilise kesme taştan yapılmıştır. Kapısı önünde bulunan iki tane sütun hali hazırda araları taşlarla örülü revaklı avlunun ana unsurlarını teşkil etmektedir. Esas giriş batı cephede olup kitabe yeri boştur ve etrafı kabartma haç şeklindedir. Dar yüzlerde birer, uzun yüzlerde 4 adet pencere vardır. İç kısmı uzun ekseni istikametinde ikişer sütun ve üç kemerle üç sahına ayrılmıştır. Freskler tamamen tahrip olmuş izleri ancak kemer içlerinde görülmektedir. Sütun başlıkları da yaprak motifleriyle süslüdür. Üçgen çatısı kiremitle örtülmüştür. Kitabesi yok biraz üst kısımda bulunan kiliseye mimari yönden benzemesi nedeni ile 19.yy.a tarihlenmiş olup, gerekli olan restorasyonu yapılırsa bitişiğindeki kiliseyi yalnızlıktan kurtaracak görünümdedir. Revakların açılması iç ve dış temizliğin yapılması gerekmektedir.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Depo
Tescil Kararı 15/07/1978/A-1207 - 31/07/1993-1529
Yayın Dizini Yard.Doç.Dr. Ebru PARMAN ''Niğde Çevre Araştırmaları'' Hacettepe Üniv.Edebiyat Fak.Dergisi Cilt5/Say