­ ÖĞRETME EVİ (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

ÖĞRETME EVİ (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Eğitim Müdürlüğü
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım İki katlı taş binadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı taş binadır. Üst katta cephede yuvarlak kemerli 11 penceresi vardır. Alt kat sol köşeye sonradan çıkma ile kapalı bir mekan ilave edildiğinden yukarı ile simetri bozulmuştur. Ayrıca yapının mimariside bozulmuştur. Merdivenli girişte yuvarlak kemerli kapı bulunmaktadır. Kapıda iki renkli taş işçiliği dikkati çekmektedir. Kapı girişindeki taşlar kabartma ile belirginleştirilmiştir. Mektebi Cumhuriye olarak 1928”de yapılmış merdiven başında sağ ve solda mermerden yapılmış üçgen alınlıklı iki çeşme yer almıştır. Çeşmelerde 1341 ve 1344 tarihleri kazınmıştır.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 17.4.1987/3578