­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Nevşehir

Adı KONUT
Adres DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Avlulu bodrum + zemin katlı taş malzeme ile inşa edilmiş düz çatılıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı sokak üzerinde eski doku adası içinde yer almaktadır. Avlulu bodrum + zemin katlı taş malzeme ile inşa edilmiş düz çatılıdır.İç mekan bölümleri kaburgalı tonozlu ve avlu içinde kaya dam yer almaktadır. Avlu içinde yer alan yapının avlu girişi dikdörtgen çerçeve içinde yer alan çift kanatlı kapıdan sağlanmaktadır. Avlu içinde müştemilatı bulunmaktadır. Ön cephenin ortasında üç dört basamakla ulaşılan ortada yuvarlak kemer alınlıkla çevrili giriş bulunmaktadır. Bu bölümde yarım daire şeklinde madeni parmaklıklı aydınlık penceresi ile taş lento alınlıklı ahşap çift kanatlı kapı bulunmaktadır. Kapıya bitişik nizamda pencereler yer alır. Giriş bölümü içe doğru nişlendirilmiş olup, yan bölümlerin cephesinde ise ikişer adet dışa taşkın taş söveli ve lentolu pencereler görülmektedir. Düz çatılı yapının sokak altında ve kat arasında silme olup, bodrum katta merdivenin iki yerinde açıklıklar bulunmaktadır. İç mekan: Derinlemesine dikdörtgen kaburgalı, tonozlu giriş mekanın iki yanında odalar, giriş aksında ise mutfak bölümleri yer alır. Odalara geçişi sağlayan giriş kapıları ise ahşap olup, odaların duvarlarında ahşap dolaplar bulunmaktadır. Ayrıca bir odada duvardan duvara sedir vardır. Mutfak bölümünde geçişler kemerli ve kaburgalı tonozlu olup, iç içe birkaç mekandan oluşmaktadır. Yapının bugünkü sahibi Şaziye KARA’dır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.21.12.1991-1206