­ DAMAT İBRAHİMPAŞA KÜLLİYESİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

DAMAT İBRAHİMPAŞA KÜLLİYESİ ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı DAMAT İBRAHİMPAŞA KÜLLİYESİ ÇEŞMESİ
Adres Eski Hamam Sokak/ NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Damat İbrahim Paşa Camiinin güney avlu duvarında, Vaiz Osman Hoca sokağının başlangıcında yer almaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Damat İbrahim Paşa Camiinin güney avlu duvarında, Vaiz Osman Hoca sokağının başlangıcında yer alan çeşme avlu duvarı ile birlikte örülmüştür. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş dikdörtgen planlı çeşme süslemeleri açısından önemli bir taş işçiliği yansıtır. Bugün kullanılmayan çeşmenin musluğu (oluğu) sivri kemerli bir niş içerisinde yer alır. Niş üç yönden üçü bezemeli, üçü bezemesiz farklı biçim ve boyutta altı süsleme şeridi çevrelemektedir. İlk şerit içerisinde “Türk Düğümü” motifi, ikinci şeritte “Meander” bezeme üçüncü şeritte ise büyüklü küçüklü sitirize palmetler yer alır. Biri içbükey diğeri dışbükey olan diğer üç şerit bezemesizdir. Kitabe yeri mevcut olan çeşmenin kitabesi günümüze ulaşmamıştır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987/3578