­ AĞILLI HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

AĞILLI HÖYÜĞÜ - Nevşehir

Adı AĞILLI HÖYÜĞÜ
Mah. Köy - Mevkii Ağıllı Höyük Mevkii
Adres ACIGÖL/ NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Ağıllı Köyünün yaklaşık 2 km batısında köylülerce höyük denilen mevkide yer alır. Höyüğün çapı yaklaşık 250-300 m, yüksekliği 10-15 m arasındadır. Topada yazılı kayası ile aynı mevkiinde yaklaşık 1 km güneyindedir. Etek yerleşimleri köylüler tarafından tarla olarak kullanılmıştır. Tepe yerleşiminde temel taşları bir araya toplanıp temizlenerek tarla olarak kullanılmıştır. Höyük üzerinde kaçak kazı izlerine de rastlanmıştır. Yapılan araştırmada Roma-Helenistik, Frig, Hitit ve Erken Tunç seramiği toplanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ağıllı Köyünün yaklaşık 2 km batısında köylülerce höyük denilen mevkide yer alır. Höyüğün çapı yaklaşık 250-300 m, yüksekliği 10-15 m arasındadır. Topada yazılı kayası ile aynı mevkiinde yaklaşık 1 km güneyindedir. Etek yerleşimleri köylüler tarafından tarla olarak kullanılmıştır. Tepe yerleşiminde temel taşları bir araya toplanıp temizlenerek tarla olarak kullanılmıştır. Höyük üzerinde kaçak kazı izlerine de rastlanmıştır. Yapılan araştırmada Roma-Helenistik, Frig, Hitit ve Erken Tunç seramiği toplanmıştır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K 13.11.1992/1357