­ NAHIL ÖVME | Kültür Portalı

Nahıl Övme - Nevşehir

Gelenekler-Görenekler

Ürgüp ve çevresindeki birkaç köyde, düğünlerde uygulanan bir gelenek olan nahıl övme, evlenecek erkeğin uğrunun açılması ve toplumda prestijinin yükselmesi içindir. Nahıl, 1,5-2 metre yüksekliğindeki tahta iskeletten ve düz, bükümlü, gül v.b. şekiller verilmiş grafon kağıtlarından yapılmaktadır. Erkeğin gelecek hayatının aydın olacağı inancıyla nahıl üzerine dört mum konulur. Bunların yanında geçmiş dönemlerde nahıl ağacının üzerine gerçek ve balmumundan kuşlar ve çeşitli meyvalar takıldığı da görülmüştür.

Düğünlerde çarşambayı, perşembeye bağlayan gece “Güvey Donatma” töreni yapılır. Bu tören sırasında gündüz hazırlanan nahıl, güveyin yanına konarak mumları yakılmaktadır. Nahılın övme işlemine güvey donatmadan sonra geçilmektedir. Övme işi bağlama, klarnet ve keman eşliğinde sözleri Mahfi Baba’ya ait olan bir ezgi ile yapılmaktadır. Bu ezginin sözleri şöyledir:

• Bir acaip nesne gördüm dallerine aferin Beldemizde adet olan yollarına aferin Görmedim ömrüm içinde böyle bir dürri dıraz Elvan elvan ne hoş olmuş tellerine aferin
  • Bir yere mahsus değildir vasfeder illeri var Bahçede yeni açılmış ne tuhaf gülleri var Meclise ziya verici bihesap telleri var Kimi sarı kimi beyaz allarına aferin
  • Aşıklar derya misali bulanır umman gibi Eşiğine baş keserler Hakk olan kurban gibi Meclisi verir letafet şüphesiz gülşan gibi Etrafında mumu yanar hallarına aferin
  • Şam ve Mısır Halep Bağdat İstanbul ve Kayseri Nice nice diyarlarda görülmemiş benzeri Ancak Ürgüplü vermiştir bu nahıla şöhreti Şöhreti icrasına pes dallarına aferin *
  • Mahfinin hizmeti var üstadına pirine Kimseler agah olamaz aru terki sırrına Adet sakin oldu ise gayri kaldır yerine Bunu yapan ustaların ellerine aferin

Övgü bitiminde, damat nahılın dibine para atar. Güvey vekilleri ve arkadaşları da para atarak damadı kurtarırlar. Bu paralar nahılcının olur. Daha sonra nahıl alınarak gerdek odasında bir köşeye konur ve düğün bitimine kadar orda bekletilir.

Kaynak: http://www.nevsehir.gov.tr/ kaynağından, 01.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 3952    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2020 Cuma