­ AZİZ JEAN KİLİSESİ | Kültür Portalı

Aziz Jean Kilisesi - Nevşehir

Gülşehir ilçe merkezi girişindedir. Kilise 2 katlıdır. Alt katında şarap mahzenleri, su kanalları ve mezarlar bulunmaktadır. Üst katı ise kilise olup duvarları İncil'den alınmış sahnelerle süslenmiştir. 1995 yılında restore edildikten sonra bugünkü haline gelmiştir. Hz. İsa ve İncil’den alınan konuların tasvirlerini içeren kilisede sahneler bantlar içinde frizler halindedir. Siyah zemin üzerine sarı ve kahverengi renkler kullanılmıştır. Niş tonozlarında ve cephelerinde bitkisel ve geometrik motiflere rastlanmaktadır. Batı ve güney duvarlarında ise Kapadokya'da çok az rastlanan “Son Yargı” sahnesi yer almaktadır. Kilise apsisinde yer alan yazıta göre, 1212 yılına tarihlenmektedir.

Nevşehir Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
İlçeye ait ulaşım araçları veya bölge turu düzenleyen seyahat acentelerine ait tur araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Gülşehir/ NEVŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9941    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2021 Perşembe