­ JUSTİNİANUS (BAÇ) KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Justinianus (Baç) Köprüsü - Mersin

Adana- Ankara Karayolu’nun Tarsus girişinin kuzeyindeki bu köprünün, eskiden yirmibir gözlü olduğu söylenirken bugün sadece üç gözü görülebilmektedir. 6.yüzyılda Bizans imparatoru Iustinianus tarafından Tarsus (Berdan) Çayı üzerinde yaptırılmıştır. O dönemde köprü geçişinden para alındığı için “Baç” adı verilmiştir. Selçuklular tarafından da onarılan köprü artık kullanılmamaktadır. Çevresinde yapılan temizlik kazısından sonra mevcutta bulunan üç kemerden ikisinin yuvarlak birisinin sivri kemerli olduğu açığa çıkmıştır. Bu yuvarlak kemerlerden birisi küçük diğeri daha büyüktür. Sağır olan açıklıktan yatay konulmuş dokuz adet mermer sütun görülebilmektedir. Kullanılan taşlar çentikli yüzeyli ve hafif bosajlıdır. Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi
Köprü
Doğa-Kültür Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Fevzi Çakmak Mahallesi Adana Bulvarı Berdan Nehri Kenarı Tarsus / Mersin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10808    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2017 Perşembe