­ GÖZLÜKULE | Kültür Portalı

Gözlükule - Mersin

Tarsus’un ilk kurulduğu yerleşim yeri olan ve günümüzde ilçenin merkezinde bulunan Gözlükule Höyüğü, 1935-39 ve 1947-49 yılları arasında Hetty Goldman başkanlığında Bryn Mawr College projesi olarak Amerikalı bir ekip tarafından kazılarak incelenmiştir. 1950’lerden itibaren üç cilt halinde yayınlanan Goldman Dönemi kazılarının sonuçları Anadolu arkeolojisinin temel başvuru kaynaklarından birini oluşturur.

Günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce Neolitik Dönem’de kurulduğu anlaşılan bu yerleşim yerinin Erken İslami Döneme değin uzun süreli ve ara verilmeden iskân edildiği bilinmektedir. Gözlükule Höyüğü Kazıları, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aslı ÖZYAR ve ekibi tarafından 2001-2006 yılları arasında araştırmalar ile başlamış olup 2007 yılından itibaren de kazılara başlanmıştır. Kazı ve araştırmalar halen devam etmektedir.

Kaynak: Tarsus Müze Müdürlüğü

Mersin Gezilecek Yerler

Kazı Alanı
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir
Gözlükule Mahallesi 0804 Sokak Tarsus / Mersin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11514    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 03 Haziran 2021 Perşembe