­ ESKİ BELEDİYE HİZMET BİNASI | Kültür Portalı

ESKİ BELEDİYE HİZMET BİNASI - Manisa

Adı ESKİ BELEDİYE HİZMET BİNASI
Mah. Köy - Mevkii YILMAZLAR MAHALLESİ
Adres MANİSA / TURGUTLU
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş TURGUTLU BELEDİYESİ
Vakfiye -
Genel Tanım Yapı düz bir arazi üzerinde, Atatürk Bulvarı cepheli ve Turgutlu parkı karşısında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tek beşik tonozlu dikdörtgen planlı bir mekan iken, kuzey batısında enine dikdörtgen planlı bir bölüm ilave edilmiştir. Tonozlu mekan 19.yy sanlarına ait bir zamanda ön bölümdeki ilave bina ise 1940'lı yıllarda ilave edilmiş olmalıdır. İlave bölümün eşit aralıklarla yerleştirilmiş kenarları söveli pencereleri ile oluşturulmuş cepheleri oldukça sadedir. İki kat arasında kat ayrımı silmeli yer alır. Giriş kapısı dışa taşırılarak giriş vurgulanmıştır. Bu cephe düzenlemeleri yapının döneminin belirgin özellikleridir. 19.yy da ilk kez inşa edilen idare yapıların yapımına Cumhuriyet Döneminde de devam edilmiştir. 1930-1940 yılları arasında özellikle kazalarda ve bazı şehir merkezlerinde bu dönemde inşa edilen bu tür Belediye binası Hükümet konağı gibi yapılar genellikle simetrik kütleli orta askı belirginleşmiş ve yalın pencere dizilerine sahip, temsil ettiği otoriteyi ifade ederek ciddi ağır başlı, sade hatlar içeren örnekler olduğu görülmektedir. Turgutlu Eski Belediye Hizmet Binası da 1930 ve 1940'lı yıllar arasında merkezlerde ve kazalarda inşa edilmiş İdare Binalarından günümüze gelebilen güçlü, ciddi, devlet otoritesini yansıtacak anıtsal anlatıma sahip mimari biçimlendirme ile inşa edilmiş döneminin özelliklerini yansıtan özgür bir örnektir. İçeride zeminlerde ithal karo kaplama kullanılmıştır. Tonoz örtülü mekanın tonozu üzerinde belli aralıklarla yerleştirilmiş destek kemerleri vardır. Bu kemerlerin ortalarına ve boşluklara alçı ile oluşturulmuş süslemeler yapılmıştır. Yapının sonraki kullanımında ara kat şeklinde bir balkon ilave edilmiştir. Yapının Belediye olarak kullanıldığı yıllarda yapının kuzeyine ayrıca kullanımdan kaynaklanan ilave bir bölüm daha ilave edilmiştir. Eski Belediye Hizmet Binası bugün Turgutlu Belediyesi Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Tescil Kararı -