­ SARDES ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Sardes Antik Kenti - Manisa

Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde yer alır. Lidya Devleti’nin başkenti olan Sart ve yöresinin 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır.

Fotoğraflar: Official Turkish Museums

Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştur.

MÖ 7. yüzyıldan başlayarak MS 7. yüzyıl Erken Bizans Dönemi'ne kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur.

İncil’in Vahiy bölümünde, Hristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.

Günümüze kadar korunagelmiş olan dünyanın en görkemli İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan antik kent, korunmuş Roma yapıları içerisinde anıtsal bir hamam-gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrasına sahiptir.

Gymnasium’un karşısında “Bronzlu Ev” olarak adlandırılan büyük bir yapı yer alır. Bu yapı, Tmolos (Bozdağ) Dağı’nın sırtları ile eski Lidya merkezinin arasında olup antik çağın en göz alıcı yapılarından biridir.

Kaynak: Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Antik Kent
Kültür Turizmi
Salihli'den hareket edenlerin izleyeceği yol: Salihli-Sart-Sart içinden geçen asfalt yolun sağında ve solunda harabeleri görebilirsiniz.Yolun sağ tarafında Sardes Antik Kenti,yolun sol tarafında Artemis Tapınağı vardır. İzmir'den hareket edenlerin izleyeceği yol: İzmir-Turgutlu-Ahmetli-Sart-Sart içinden geçen asfalt yolun sağında ve solunda harabeleri görebilirsiniz.Yolun sol tarafında Sardes Antik Kenti,yolun sağ tarafında Artemis Tapınağı vardır.
Salihli-İzmir Karayolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 125187    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2024 Pazartesi