­ YUSUF PAŞA BEDESTENİ | Kültür Portalı

YUSUF PAŞA BEDESTENİ - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Zaviye
Adres Darende
Pafta K38-C3
Yaptıran Yusuf Paşa
Vakfiye
Genel Tanım Darende İlçesi, Zaviye Mahallesinde bulunan mezarlığın içerisinde yer alır. Dikdörtgen planlı yapı, klasik Osmanlı kapalı çarşıları planına uygun olarak, ortada büyük avlu etrafına dükkânların sıralanmasından oluşmaktadır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 27.12.2005 tarih ve 1325 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden 2005 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapıya üç kapıdan girilmektedir. İki kapı tonozlarla dışa çıkıntı yaparak hem dükkân sayısını çoğaltmakta, hem de yapıya hareketlilik sağlamaktadır. Yapı 2911 m2 alan üzerindedir. Yapının iç duvarları, kesme taş; örtü sistemi, moloz taştır. Avlu üstü açık, dükkân üzerleri beşik tonozludur. Alanda 05- 20.11.1997 tarihleri arasında temizlik çalışması gerçekleştirilmiştir. 27.12.2005 tarih ve 1325 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden 2005 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce restorasyonu yapılmıştır. Günümüzde, içerisinde çokca dükkan bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Bedesten
Tescil Kararı 20.01.1983/A-4047

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2115    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Aralık 2015 Perşembe