­ DUMLUPINAR İLK HEDEF ANITI | Kültür Portalı

Dumlupınar İlk Hedef Anıtı - Kütahya

26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasında geçen, Başkomutan Meydan Muharebesi adıyla tarih sayfalarında yerini alan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına temel olan ve sonucunda bütün dünyada derin yankılar bırakarak tarihin akışını değiştiren bu savaş Afyonkarahisar Kocatepe’de başlamış, 30 Ağustos‘ta Zafertepeçalköy-Dumlupınar hattında Türk Ordularının gösterdiği olağanüstü kahramanlık ve cesaretle büyük zafer elde edilmiştir. Bu savaşta binlerce vatan evladı kanlarıyla bu toprakları sulamış, emperyalist güçlere karşı var oluş mücadelesi vererek, canını feda etmiş ve bu uğurda şehit olmuştur.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 1 Eylül 1922 tarihinde Dumlupınar’da Büyük Millet Meclisi Ordularına “Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir. İleri!..” tarihi emrini vermiştir. Kütahya, 30 Ağustos 1922 günü saat 18:00’de düşman işgalinden kurtulmuştur. Bu Anıt; Başkomutan Meydan Muharebesi'nde, Mustafa Kemal Paşa'nın ''Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!.'' emrini verdiği karargâhın yeridir. 1964 yılında yapımına başlanmış,1968 yılında kısmen bitirilmiş, 26 Ağustos 1972 tarihinde ziyarete açılmıştır. Anıt, Bronz Atatürk Heykeli, arka planda betonarme bir anıtsal yapı, bronzdan süvari birliklerini canlandırır rölyeften oluşmaktadır. Atatürk Heykelinin yüksekliği 4 metre, beton fon yüksekliği 12 metredir. Bu fon, yıldırım şerarelerini göstermekte olup, Başkomutan Meydan Muharebesi'ni sembolize etmektedir.

Kaynak: Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü''Kütahya Tanıtım Broşürü''

Kütahya Gezilecek Yerler