­ VALİDE KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Valide Köprüsü - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Yalakdere belediyesi
Adres Yalakdere Belediyesi-Karamürsel
Pafta 1G23.d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Valide Sultan tarafından 16.Yüzyıl da yaptırılmış kesme taş köprü üç gözlüdür.köprünün röleve restorasyon projeleri il özel idaresince sağlanan kaynakla müdürlüğümüce yaptırlmış.kurul tarafından onaylandıktan sonra,karayolları genel müdürlüğünce yapılan yazışmalar sonrasında köprünün restorasyonu yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Kesme taştan yapılmış 64 metre boyunda 4.5 metre eninde köprü üç gözlüdür.Sivri kemerli ve iki yanı korkuluklarla çevrilmiştir. Ortadaki sivri kemerli göz diğer ikisine göre büyük tutulmuştur..Orjinalde beş gözlü olduğu düşündürecek genişlikler iki yan tarafta bulunmaktadır. İzmit ve İstanbul ile İznik arasında bağlantıyı sağlayan yol üzerine inşa edilmiştir.Büyüklüğü devrinde bu güzergahın önemini göstermektedir. Röleve ve Restarosyon projeleri hazırlatılmış ve projeler kocaeli KTVKBK tarafından onaylanmıştır.Köprünün acilen Projeleri doğrultusunda onarılması gerekmektedir.Restorasyon sonrası köprünün araç trafiğine kapatılarak sadece yaya trafiğine müsaade edilmelidir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü