­ DULKADİRLİ YERALTI ŞEHRİ | Kültür Portalı

Dulkadirli Yeraltı Şehri - Kırşehir

Roma Dönemi'nde MS 2'inci yüzyılda Hristiyanlığın bölgede hızla yayıldığı görülmüş, puta tapanlarla, Hristiyanlar arasında büyük bir mücadele yaşanmıştır. Kapadokya bölgesinde 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait Hristiyanların korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehri, bu sebeple ortaya çıkmıştır. Kırşehir sınırları içinde de bulunan Dulkadirli Yeraltı Şehri de bu amaçla inşa edilen yeraltı şehirlerinden biridir.

Fotoğraf: Servet Uygun

İl merkezinin 50 kilometre kuzeyinde yer alan yeraltı şehrinin girişi, 22 metre uzunluğunda tonoz şeklinde bir tünel ile başlar ve 30x50 metre uzunluğunda, yaklaşık 20 metre yüksekliğinde üstü açık bir avluya açılır. Avlunun doğu, batı ve kuzey cephelerinde kaya oyma tipinde oluşturulmuş 5 salon ve 8 oda bulunmaktadır. Alt kata sadece 5 nolu odadan yelpaze biçiminde bir merdivenle inilmektedir. Aynı zamanda bu odada bir su kuyusu da mevcuttur. Galeri bölümünde değirmen taşı olduğu tahmin edilen iki adet taş kütlesi bulunmakta ancak bu taş kütlelerinin, yuvarlak kemer kapıları kapatmak amacıyla da kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. Yine galerinin en sonunda bulunan odada, kuyu içinde küçük bir değirmen taşı daha bulunmaktadır. Aynı odada kaya üzerine kazılmış nişlerle bezenmiş ve Hristiyanlarca kullanıldığı tahmin edilen küçük bir ibadethane de mevcuttur. Yeraltı şehrinin 130 metre doğusunda, devamı niteliğinde olan iki avlulu bir yerleşim yeri daha bulunmaktadır. Mimari yapısı ve plan olarak Selçuklu Dönemi'ne ait kervansarayları andıran yeraltı şehri, plan özellikleriyle diğer yeraltı şehirlerinden farklılıklar göstermektedir. 2015 yılı içinde Dulkadirli Yeraltı Şehri’nin rölöve çalışmaları tamamlanmıştır. Yapılan temizlik çalışmasıyla ziyaret edilebilir hâle getirilmiştir.

Kaynak: Kırşehir Valiliği, Kırşehir Kent Rehberi, 2019

Antik Kent
Dulkadirli İnlimurat Köyü'ndedir
Dulkadirli İnlimurat Köyü/Kırşehir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20932    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Nisan 2021 Salı