­ SİVRİ MEVKİİ TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

Sivri Mevkii Tümülüsü - Kırıkkale

Adı Sivri Mevkii Tümülüsü
Mah. Köy - Mevkii Çerikli Beldesi, Tekke Köyü, Sivri Mevkii
Adres Delice İlçesi, Çerikli Beldesi, Tekke Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Kırıkkale İli, Delice İlçesi, Çerikli Beldesi, Tekke Köyü’nün 8 km. güneybatı istikametinde Sivri Mevkii’nde hâkim bir tepede yer alır. Batı kısmı sarp ve diktir. Doğu, kuzey ve güney yönlerden algılanan yüksekliği 30 m.’dir. 50 m. çapındaki tümülüsün çevresindeki arazilerde tarım yapılmaktadır. Batı yönünde 1,20 m. ölçülerinde kaçak kazı tüneli tespit edilmiştir. Kaçak kazı tüneli 20 m. kadar devam etmekte ve 20 m. sonra güneye doğru içten ikinci bir kola ayrılmıştır. İlk kaçak kazı tüneli mezar odasının giriş kısmına ulaşmışsa da içte kuzeyde olan çökmeden dolayı ikinci bir tünel aynı yerin 5 m. kadar aşağısından itibaren kazılmıştır. 15 m. devam eden bu ikinci kaçak kazı çukuru da içte iki kola ayrılmıştır. Mezar odası giriş blok taşları dağılmıştır. Arada Horasan harcı ile yeniden örülen bir duvar kısmı dikkati çekmektedir. Bu ise kendi dönemi sonrası mezar odasının açılarak yeniden kullanıldığını göstermektedir. İkinci bir örgü tabakasının izleri izlenebilmektedir.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kırıkkale İli, Delice İlçesi, Çerikli Beldesi, Tekke Köyü’nün 8 km. güneybatı istikametinde Sivri Mevkii’nde hâkim bir tepede yer alır. Batı kısmı sarp ve diktir. Doğu, kuzey ve güney yönlerden algılanan yüksekliği 30 m.’dir. 50 m. çapındaki tümülüsün çevresindeki arazilerde tarım yapılmaktadır. Batı yönünde 1,20 m. ölçülerinde kaçak kazı tüneli tespit edilmiştir. Kaçak kazı tüneli 20 m. kadar devam etmekte ve 20 m. sonra güneye doğru içten ikinci bir kola ayrılmıştır. İlk kaçak kazı tüneli mezar odasının giriş kısmına ulaşmışsa da içte kuzeyde olan çökmeden dolayı ikinci bir tünel aynı yerin 5 m. kadar aşağısından itibaren kazılmıştır. 15 m. devam eden bu ikinci kaçak kazı çukuru da içte iki kola ayrılmıştır. Mezar odası giriş blok taşları dağılmıştır. Arada Horasan harcı ile yeniden örülen bir duvar kısmı dikkati çekmektedir. Bu ise kendi dönemi sonrası mezar odasının açılarak yeniden kullanıldığını göstermektedir. İkinci bir örgü tabakasının izleri izlenebilmektedir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK