­ LOJMAN BİNASI | Kültür Portalı

Lojman Binası - Kırıkkale

Mah. Köy - Mevkii Çerikli Beldesi Gar Lojmanı
Adres Çerikli Beldesi Gar Lojmanı
Genel Tanım Doğu – batı yönünde dikdörtgen planlı, yığma taş binadır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Çerikli gar binası, doğu – batı yönünde dikdörtgen planlı, orta aksı iki katlı olarak inşa edilmiş, taş yığma binadır. Asıl giriş, kuzey yönünden verilmiştir. Ray hattı güneyden akmaktadır. Üst örtü sistemi beşik çatılıdır. Derz aralarında bazı bozulmalar dikkat çekmektedir. Pencere ve kapı söve ve lentoları ile pencere denizlikleri dışa çıkıntılı köşe açılımlıdır. Kemer söveleri basıktır. Güney cephe batı yan kanat mekânı platformludur. Orta aksın ikinci katı, iki yan üst pencereleri simetrik küçük olarak inşa edilmiştir. Yan mekânların girişleri ise oldukça sadedir. Batı cephe zemin kotu yükselmiştir. Pencere kemer kilit taşları vurguludur. Yan mekânlar asma tavan çatkılı, ahşap hatılların birbirine dikey ve yatay kollarla bağlandığı geçişlerle birbirine irtibatlandırılmış bir sistemden oluşmaktadır. Ana mekân olan orta aksın tavanı düz ahşap silmelidir. Saçak hattı sarkıtlarla süslenmiş ve sonlandırılmıştır. Doğu yan mekân ölçüleri, batı mekâna göre 1/3 oranında küçüktür ve kuzeyine küçük bir ahşap giriş kapısı eklenmiştir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKVKBKK