­ ASMA KÖPRÜ (KARABEKİR KÖPRÜSÜ) | Kültür Portalı

Asma Köprü (Karabekir Köprüsü) - Kırıkkale

Adı Asma Köprü (Karabekir Köprüsü)
Mah. Köy - Mevkii Çoğul Köyü, Karabekir Mevkii
Adres Delice İlçesi, Çoğul Köyü,
Vakfiye
Genel Tanım Kırıkkale İlinin Delice İlçesine bağlı Çoğul Köyü yolunda eski Ankara - Samsun Karayolu güzergahında, 13 km. sinde Karabekir Mevkii olarak bilinen alanda, Kızılırmağın bir kolu olan Delice Çayı üzerinde bulunmaktadır. Çoğul Köyü ile birlikte bir kaç köye geçiş bu köprü ile sağlanmaktadır.
Yapılan Onarımlar Bazı beton parçaları ile demir korkulukların bazı parçaları onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Delice Karabekir Köprüsü; Köprü terminolojisinde "bowstring" olarak adlandırılan ters ay çeklinde olan demir aksamlı yukarıdan asma şeklindeki köprülerdendir. Yay biçiminde bükülerek kemer şeklinde düzenlenmiş olan demir halatların üzerine beton dökülerek yapılmıştır. Her iki kıyıyıda yoldan yaklaşık 2 m. kadar içeride bulunan büyük beton bloklar üzerine oturtulan kemer ayakları arasındaki açıklık aralarında basit demir korkuluk bulunan ve uçtan ortaya doğru yükselen dokuz adet köşeli kolonla desteklenmiştir. Kırıkkale tarafından gelişde ilk giriş üstünde "Karabekir Köprüsü" 1935 yazan mermer bir kitabe bulunmaktadır. 31 m. uzunluğunda ve 4,5 m. eninde köprünün kemer ayaklarının başlangıç hizasında atılmış olan beton tabliyesinin üzerine sonradan asvalt dökülmüş olduğu görülmektedir. Araç ve yaya trafiğine açıktır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AII Numaralıı KTVBKK