­ ANTİK KALINTI | Kültür Portalı

Antik Kalıntı - Kırıkkale

Adı Antik Kalıntı
Mah. Köy - Mevkii Çelebi İlçesi, Karşıbağ Mevkii
Adres Çelebi İlçesi,
Vakfiye
Genel Tanım Söz konusu alan, Kırıkkale İli, Çelebi İlçesi sınırları içerisinde, Karşıbağ Mevkii’nde Yaşar – Mahmut ULUYOL’lara ait bir tarladır. Tarlanın şoseye yakın kenarında, kümbet biçiminde, tepesi dairesel bir kapak taşıyla kapatıldığı anlaşılan, içi – dışı düzgün kireç sıvayla kaplı kalıntı, tarımsal faaliyetler ( nadas ) sırasında ortaya çıkmıştır. Daha sonra çevresi kepçeyle açılarak genişletilmiş ve yaklaşık 2 m.’lik bölümü açığa çıkarılmıştır. Çevresinde geniş bir alanda yapılan temizlik nedeniyle konteksti belirlenemeyen kalıntının içi hemen hemen yarısına kadar temizlenmiştir. Gerek mimari özellikleri, gerekse çevresinde bulunduğu söylenen pişmiş toprak iri küp kırıkları, kalıntının Geç Antik Döneme ait olabileceğini göstermektedir. İçinde ( açılmış bölümüyle ) sıva yüzeyinde, ateş yakıldığına ilişkin bir belirti olmaması ve çevresinde iri pitos ( küp ) kırıklarının bulunması nedeniyle, bu kalıntının sabit kullanılan su ya da şarap reservuarı ya da zahire ambarı olabileceğini akla getirmektedir.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kırıkkale İli, Çelebi İlçesi sınırları içerisinde, Karşıbağ Mevkii’nde Yaşar – Mahmut ULUYOL’lara ait bir tarladır. Tarlanın şoseye yakın kenarında, kümbet biçiminde, tepesi dairesel bir kapak taşıyla kapatıldığı anlaşılan, içi – dışı düzgün kireç sıvayla kaplı kalıntı, tarımsal faaliyetler ( nadas ) sırasında ortaya çıkmıştır. Daha sonra çevresi kepçeyle açılarak genişletilmiş ve yaklaşık 2 m.’lik bölümü açığa çıkarılmıştır. Çevresinde geniş bir alanda yapılan temizlik nedeniyle konteksti belirlenemeyen kalıntının içi hemen hemen yarısına kadar temizlenmiştir. Gerek mimari özellikleri, gerekse çevresinde bulunduğu söylenen pişmiş toprak iri küp kırıkları, kalıntının Geç Antik Döneme ait olabileceğini göstermektedir. İçinde ( açılmış bölümüyle ) sıva yüzeyinde, ateş yakıldığına ilişkin bir belirti olmaması ve çevresinde iri pitos ( küp ) kırıklarının bulunması nedeniyle, bu kalıntının sabit kullanılan su ya da şarap reservuarı ya da zahire ambarı olabileceğini akla getirmektedir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK