­ KIYMALI KÖFTE | Kültür Portalı

Kıymalı Köfte - Kilis

• 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 1 çay bardağı ceviz içi veya fıstık içi
  • 4 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

Kıymalı Köfte Nasıl Yapılır

Kıyma 5 çorba kaşığı sıvı yağ ile kısık ateşte karıştırılarak bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranır. Kıymaya ilave edilir. Sararıncaya kadar kavurmaya devam edilir. Ateşten alınır. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve kıyılmış ceviz içi konarak karıştırılır. (1 adet ekşi nar tanelenerek içe ilave edilebileceği gibi, 3 çorba kaşığı susam da eklenebilir.) Simit geniş bir tepsiye konur. Soğan ince ince doğranarak tuzla birlikte bulgura karıştırılır. 2 dakika yoğrulur. Ara sıra avuç avuç soğuk su alınarak bulgur yumuşayıncaya kadar 20 -25 dakika yoğrulur.

Et, kırmızı biber ilave edilerek biraz daha yoğrulur. Tepsinin bir tarafına basılır. Et makinası ile yapılacaksa önce ıslatılmış simit, kırmızı biber, tuz ve soğan iki kez çekilir, daha sonra kıyma eklenir. Bir kez daha çekilerek kolayca hazırlanır.

Bir kısım köfte alınır. 1 çorba kaşığı un ve irmik az miktarda su konularak köfte biraz yumuşatılır. (10 - 12 köfte yapacak kadar) Yumurta büyüklüğünde parçalar alınır. Islak elle yuvarlanır. Avuç içerisinde döndürülerek işaret parmağı ile oyulur. (Et makinasına kıymalı köfte ucu takılarak da oyulabilir.) Oyulan köftelere hazırlanan içten doldurulur. Ağzı ıslak elle döndüre döndüre küçültülerek kapatılır. Yumurta şekli verilir. Köftenin tümü oyulup içlenerek tepsiye dizilir. Derin bir tavaya yağ konur. Yağ iyice ısıtılır. Tavaya 3-4 tane konarak yüksek ateşte pembeleşinceye kadar kızartılır. Kağıt havlu yayılmış bir tepsiye çıkartılır.

NOT: Kızartma esnasında köftelerde çatlama olursa ya ısı az gelmiştir, ya köfte sert olmuştur ya da yağı azdır. Kızartma tavasının derin ve çapının küçük olmasına dikkat edilmelidir. Yağ köftelerin yüzünü iyice kapatmalıdır. Bir ölçüden 60 adet kadar köfte hazırlanabilir. Köfteli yemeklerde sağlık açısından kırmızı et yerine tavuk göğüs ve but etide kullanılabileceği gibi yarı yarıya da konulabilir.

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 784    Eklenme Tarihi : 15 Kasım 2023 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Aralık 2023 Perşembe