­ EĞEĞİ DOLMASI | Kültür Portalı

Eğeği Dolması - Kilis

• 2 çorba kaşığı siyah kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı tuz (biri pilava)

Eğeği Nasıl Yapılır

Eğeyiye bir gece önce tuz ve karabiber sürülerek terbiyelenir. Ertesi gün pirinç ayıklanır. Teflon bir tencereye 1 çay bardağı sıvı yağ konur, pirinç yıkanır ve süzülür, ısınmış yağa ilave edilir. İyice kavrulur ve üzerine 6 su bardağı soğuk su eklenir. Kapağı kapatılarak 3 dakika harlı sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. (pilav dilçe olmalıdır) Pilav ateşten alınarak içerisine kabukları soyulmuş badem, fıstık, ayıklanmış yıkanmış kuş üzümü, tarçın ve karabiber eklenir. Kaburganın göğüs kısmından arkaya doğru üst yağ tabakası ile et tabakası arası bıçakla açılır. Hazırlanan iç pilavın ıo servis kaşığı oluşturulan boşluğa doldurulur. Açık kalan yerler dikilir. (Açık yeri kalırsa eğeyi su alarak bozulur.) Tencereye konur. Üzerini geçecek kadar su konur. Kapağı kapatılarak etler yumuşayıncaya kadar (kısık ateşte 4 saat) pişirilir. Kaynarken oluşan köpükler alınır. Eğeyi pişince fırın tepsisine alınır. Her tarafına 2 kaşık zeytinyağ ile ı kaşık nar ekşisi karıştırılarak sürülür. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında pembeleşinceye kadar kızartılır. (Bu esnada fazla yağları eriyerek eğeyiden ayrılır.) Kalan pirinç pilavı büyük bir servis tabağına konur. Üzerine kızaran eğeyi yerleştirilerek sıcak servis yapılır. Afiyet Olsun.

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 336    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2023 Salı