­ ŞEYH MUHAMMED BEDEVİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi - Kilis

Türbenin, XIV. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı sanılmaktadır. Şeyh Muahammed Rittali, Şeyh Muhammed Arabi adlarıyla da bilinen türbenin ait olduğu yapı kare planlı, dört kemerli ve üstü sivri kubbelidir. Doğu ve batı yönünde bir, güney yönünde iki penceresi vardır. İçeride, üstü yeşil bir örtü ile örtülmüş tahta bir sanduka bulunur. Sandukanın üstünde kimliğini belirtecek herhangi bir kitabe yoktur. Ancak Evliya Çelebi’nin: “Şehrin batısında bir büyük tekke vardır. Burada Sahabe-i kiramdan Şeyh Muhammed Arab-i ve Rıttal-i diye meşhur bir zat yatar ...” şeklindeki açıklamasından bu türbedeki sandukanın Şeyh Muhammed Arabi ve Rıttal isimli ünlü bir sahabeye ait olduğu anlaşılmaktadır. Savaşta ve barışta hurma dağıtıcılığı görevinde bulunan bu zatın, Hz. Ömer’in halifeliği zamanında Ebu Ubeyde Bin Cerrah komutasındaki İslam ordusu ile bu bölgeye geldiği ve 639 yılında burada şehit düştüğü bilinmektedir.

Kaynak: Kilis Gezi Rehberi / İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kilis Gezilecek Yerler

Türbe
Kilis’in batısındaki tepenin (Kalleş Tepesi) güneyindeki yükselti üzerindedir
Kilis

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 18703    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Mayıs 2020 Salı