­ ŞEHİNŞAH KAYA MEZARI | Kültür Portalı

ŞEHİNŞAH KAYA MEZARI - Kastamonu

Adı ŞEHİNŞAH KAYA MEZARI
Harita No 30L 1B
Mah. Köy - Mevkii İSMAİLBEY MAHALLESİ
Adres İSMAİLBEY MAHALLESİ
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bu mezar Kastamonu şehir merkezinde, bugünkü Merkez Emniyet Müdürlüğünün hemen karşısında yer almaktadır. Yüksekliği 12 m. olan bir kayaya oyulmuştur. Burada iki adet odalı mezar bulunmaktadır. Ancak mezarlardan birisi doğuya bakarken diğeri kuzeye bakmaktadır. Bu mezar diğer mezarlara oranla daha küçük yapılmıştır. Mezar açıklığı kare formunda olan bir niş içine alınarak mezarın yağmur sularından korunması sağlanmıştır. Bu uygulama Frig Kaya mezarlarında sıkça görülen bir durumdur. Ayrıca bu nişin en altında burada biriken suların atılmasını sağlayan büyük bir oluk vardır.