­ SOFRA BEZİ BASKISI | Kültür Portalı

Sofra Bezi Baskısı - Kastamonu

El Sanatları

Kastamonu Merkez ile Daday ve Devrekani ilçelerinde yapılmış olan bölgeye has önemli ürünlerden biridir. Düz beyaz patiska bez üzerine, ıhlamur ağacı üzerine elle oyma veya kabartma olarak yapılmış bitkisel, geometrik motif işli, değişik boyutlardaki ahşap kalıpların, Özel hazırlanmış tek renkli boyaya batırılıp basılması suretiyle meydana getirilmektedir. Beyaz bez Üzerinde siyah olarak meydana getirilmiş olan "sini bezi", sofra örtüsü, masa Örtüsü, kadın baş örtüsü olarak kullanılmıştır. Son yıllarda Kastamonu'nun en sevilen hediyelik eşyası olan sini bezine değişik uyarlamalar yapılarak, etek, perde, örtü olarak kullanıldığı görülmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 6583    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2020 Salı