­ AĞAÇ OYMA SANATI | Kültür Portalı

Ağaç Oyma Sanatı - Kastamonu

El Sanatları

Ağaç oyma sanatı, 11'inci yüzyıldan itibaren Anadolu Selçuklularında önemli bir gelişme göstermiştir. Selçuklu ağaç oymacılığında; geometrik, bitkisel, mührü Süleyman motifi, kabartma eski yazı ibareleri kullanılmıştır. Selçuklu olmalarındaki geometrik ve süsleme, 15'inci yüzyıl Osmanlı sanatında zengin çiçekli teknikle sürdürülmüştür. Yine Osmanlı Dönemi'nde 14'üncü yüzyıldan itibaren ağaç kakma sanatı başlamıştır. Ağaca değişik renk ve cins ağaçlarla kakma yapıldığı gibi; daha çok sedef, fildişi, altın, gümüş, kemik ve değerli taşlar kullanılmıştır. Geleneksel kültür unsurlarımızın bugüne ulaşmasının sağlayan el sanatlarımız, Türk insanının el emeği ve göz nurudur.

Görüntülenme Sayısı : 6494    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2020 Cuma