­ KARS SARAYLARI | Kültür Portalı

Kars Sarayları - Kars

Beylerbeyi Sarayı: Kars Kalesi'nin eteğinde Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan saray iki katlı olup tamamı düzgün kesme bazalt taşından yapılmıştır. Sarayın asıl giriş kapısı batı istikametinde olup zemin katla 1. katı ayıran ahşap tavan tamamen yıkılmıştır. Saray 1878 yılına kadar Sancak Konağı olarak kullanılmış, 1918 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmış, 1918 yılında saray terkedilmiştir.

Selçuklu Sarayı: Ören yerinin kuzeybatı istikametinde sarp bir kayalık üzerine kurulan bu muhteşem saray yapım tarihi belli olmamakla beraber muhtemelen 1064 yılında Selçukluların Ani’yı fethinden sonra Ebul Menucehr Bey tarafından şehirde başlatılan imar çalışmaları sırasında yapılmış olmalıdır. Orjinali iki katlı olan binanın birinci katı ahşap olduğundan yıkılmış günümüze zemin katla bodrum katı ulaşmıştır.

Kaynak: Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kars Gezilecek Yerler

Saray
Kültür Turizmi
Beylerbeyi Sarayı'na araç ve yaya olarak, Selçuklu Sarayı'na ise Kars şehir merkezinden Ani Antik Kenti'ne günde iki kez düzenlenen otobüs seferleri, özel araç veya tur firmasıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Beylerbeyi Sarayı Kale içi Mahallesi'nde bulunmaktadır. Selçuklu Sarayı ise Ocaklı Köyü, Ani Antik Kenti İçerisinde yer almaktadır.
0 (474) 212 21 79
0 (474) 212 46 23

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9162    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 29 Kasım 2021 Pazartesi