­ ETLİ YAPRAK DOLMASI | Kültür Portalı

Etli Yaprak Dolması - Karabük

Bölgede üzüm bağları çok olduğundan asma yaprağı da boldur.Yağlı kıyma, pirinç, bulgur ince kıyılmış soğan biraz tuz, karabiber ve salça ile hazırlanan iç, haşlanmış yapraklara özenle sarılır. Özellikle düğünlerde eş dost bir araya gelerek tencerelerle sarılan dolma, yufka ekmeğine sarılarak servis yapılır.

Etli Yaprak Sarması Malzemeleri Nelerdir

• 1 kg asma yaprağı
  • 1 kg yağlı kıyma
  • 4 baş kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 2 su bardağı pirinç (isteğe göre bulgur)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı su
  • Kırmızı tozbiber
  • Karabiber
  • 1 baş sarımsak

Etli Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Asma yaprakları sıcak suda 15 dakika haşlanır. Dolma iç harcını hazırlamak için kuru soğanlar ince doğranır, domatesler küp küp doğranır. Pirinç, baharatlar, kıyma, soğan, domates, sıvıyağ ve su ile bütün malzeme yoğrulur. Arzu edilirse ince kıyılmış taze nane, maydanoz, dereotu ilave edilebilir. Hazırlanan harç asma yaprakları ile tombul bir parmak kalınlığında sarılır. Dolmaların pişirileceği tencerede tereyağı ile salça kavrulur. Üzerine dolmalar dizilir ve sıcak su ilavesi ile pişirilir.

Görüntülenme Sayısı : 5354    Eklenme Tarihi : 03 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Ekim 2023 Salı