­ KÜLEKÇİLİK | Kültür Portalı

Külekçilik - Kahramanmaraş

El Sanatları

Hububat ve sıvı besinlerin saklandığı bir kap türü olan küleğin orta kısmına kasnak, kenarlarına ise çember adı verilir. Kasnak ve çember yapımında söğüt, kavak, çam, çınar veya dut ağacı kullanılmaktadır. En çok tercih edilen ağaç türü söğüttür. Kasnak yapımı için ağaçtan 5 ml. kalınlığında ortalama 25 cm eninde 50 cm boyunda kereste kesilerek silgi ile silinir ve kurutulur. Sonra tekrar ıslatılarak eğilmesi için uygun kıvama gelmesi beklenir ve üzerine ağırlık koyularak eğilir. Eğildikten sonra bir kalıpla donmaya bırakılır. Donduktan sonra kalıptan çıkarılır ve etrafı çemberlenir. 15 ml kalınlığında hazırlanan daire şeklindeki parçalardan tabanı ve kapağı çivilerle tutturulur. Son olarak kulpu teneke pul ve çiviler ile çembere tutturulur. Yapımında makas, çırçır makinesi, silgi, küştere, oygu bıçkısı, çekiç, keser, rende, üdürgü(delme aleti), kerpeten, pense, biz, örs gibi araçlar; söğüt, kavak, çam, çınar veya dut ağacı, çivi, teneke pul gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Kaynak: ÇALIŞ, H. (2014). Kahramanmaraş'ta Geleneksel El Sanatları. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 310.

Görüntülenme Sayısı : 6258    Eklenme Tarihi : 10 Aralık 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Ekim 2020 Perşembe