­ DEDEOĞLU KONAĞI | Kültür Portalı

Dedeoğlu Konağı - Kahramanmaraş

Kurtuluş mahallesinde yer alan Dedeoğlu Konağı kent dokusunu oluşturan bir sivil mimarlık örneğidir. Yapının yapım yılına dair kesin bir bilgi içeren kitabe bulunmamasına karşın bulundurduğu mimari özelliklerden, yapı malzemelerinden ve yapım tekniğinden yapım yılının 1900 ‘lü yıllara dayandığı anlaşılmaktadır. Geçmişte hayat etrafında yapılaşmış yapı 3 katlıdır ve yapı zaman içerisinde mülkiyetlere ayrılmıştır. Osmanlı geleneksel konut mimarisinin tipik özelliklerini yansıtan konak dış sofalı köşklü ve eyvanlı plan tipine sahiptir. Yapı iki sokağa ve avluya cephe vermektedir. Yapı sokağa ve avluya açılan pencerelerle aydınlatılmaktadır. Yapı karma yapım tekniği ile inşa edilmiştir. Zemin ve birinci katın sokağa cephe veren kısımları kaba yonu taş duvar ile inşa edilmiştir. 2011 yılında Kahramanmaraş Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Kaynak: Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Konak
Kültür Turizmi
Şehirler arası otobüs terminalinden taksi ve dolmuşlarla, havaalanından taksi ile ulaşım sağlanabilir. Şehir merkezinde bulunan tarihi maraş çarşılarına 5 dk yürüyüş mesafesindedir.
Kurtuluş Mahallesi, Dulkadiroğlu İlçesi/Kahramanmaraş

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8934    Eklenme Tarihi : 12 Ekim 2015 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2017 Perşembe