­ FETHİYE MÜZESİ / PAMMAKARİSTOS MANASTIRI | Kültür Portalı

Fethiye Müzesi / Pammakaristos Manastırı - İstanbul

Bizans Dönemi'nde yaptırılan Pammakaristos Manastır Kilisesi, günümüzde Fethiye Müzesi olarak anılmaktadır. Müze, İstanbul’un Fatih İlçesi'nin Çarşamba Semti'nde bulunmaktadır.

Pammakaristos Kilisesi, 1261 yılında Latin egemenliğinin son bulmasının ardından eski kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırılmıştır. Kilisenin kuzeyde yer alan bölümü Hz. Meryem’e adanmıştır. 1315 yılında ise kilisenin sağ tarafına Hz. İsa’ya adanan küçük bir ek kilise (parekklesion) yaptırılmıştır.

Yapı, fetihten sonra, kadın manastırı olarak kullanılmıştır. 1455 yılında Patrikhane buraya taşınmış olup, 1586 yılına kadar da Patrikhane olarak kullanılmıştır.

Sultan III. Murad (1574–1595) döneminde, Pammakaristos Kilisesi camiye çevrilmiş ve Fethiye Camisi adı verilmiştir.

Kuzey kilise halen cami olarak kullanılmaktadır. Duvarları XIV. yüzyıl mozaikleri ile süslü olan ek kilise ise 1938-1940 yıllarında onarıldıktan sonra müze haline getirilmiştir.

İstanbul Fethiye Müzesi tadilat nedeniyle ziyarete kapalıdır.

İstanbul Gezilecek Yerler

Manastır
İETT otobüsleri ve Minibüsler ile gidilebilir.
Çarşamba Mah. Fethiye Cad. Fener Fatih İstanbul
0 (212) 528 45 00
0 (212) 512 54 74
ayasofyamuzesi@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15973    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi