­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Adı Konut
Adres 9-11. Sokak No:36 Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım İlçe merkezine yakın bir yerde, köşe parselde, bahçe içinde, iki katlı, zemin katı moloz taş, üst katı da ahşap kaplama olan binanın çatısı alaturka kiremit örtülü kırma çatıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Köşe parselde yer alan binanın avlusuna yan sokaktan iki ayrı giriş kapısı bulunmaktadır. İki giriş kapısının arasında avluda tek katlı iki odadan oluşan bir servis mekanı vardır. Ana yapıdan ayrı olan bu servis mekanı, eklenti tavan döşemesi beton olduğu için eklenti izlenimi yaratsa da, ana binayla yakın tarihli olduğu, daha sonradan üst tavan döşemesinin onarım gördüğü de söylenebilir. Zemin katı ahşap hatıllı, moloz taş olarak görülen yapının, üst katı ahşap ile kaplanmıştır. Zemin kattan üst kata çıkan iki ayrı merdiven dikkat çekmektedir. Zemin katta, eskiden atölye yada depo olarak kullanılan iki odaya ek olarak, ana sokağa bakan bir oda daha mevcuttur. Merdivenlerle çıkılan bir sofa mekanına açılan üç oda vardır. Plan şeması yandan sofalı L şeklindedir. Sofa, ana sokak cephesinde bir cumbayla sonlanmaktadır. Cumbaya göre, sofanın solunda kalan iki odanın dolap ve tavanları bakımsız da olsa dikkat çekicidir. Ayrıca sofanın tavanı da yıldız şekilli bir göbeğe sahip, dekoratif bir tavandır. Geniş saçaklı, alaturka kiremit örtülü kırma çatısı olan binanın, giyotin pencereleri, zemin katta demir şebekelidir.
Orjinal Kullanım Konak
Önerilen Kullanım Konak