­ KERVANSARAY | Kültür Portalı

Kervansaray - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres Eğirdir-Konya Yolu Eğirdir/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Eğirdir Belediyesi
Yapım Tarihi 13. yy.
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, avlu ve esas mekandan oluşuyor.Batı duvarı sur duvarı gibi girintili ve çıkıntılıdır. Duvarlar yaklaşık 3 m.moloz ve taş harç kullanılmış güney duvarında altı adet açıklık vardır.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu bakı doğrultusunda uzanan kervansaray dikdörtgen planlı ve iki bölümlüdür. Birinci bölüm doğu tarafında ve ana yola yakındır. Oldukça harap olmuştur. Duvarların kalınlığı 2 m. civarındadır. Yükseklikleri 1 ve 2 m. arasında değişir. Duvarlar moloz taş ve harçla yapılmıştır. Harç, kireç ve kumdan ibarettir. İkinci bölük esas mekandır. Buranın duvarları oldukça yüksektir. Duvarlar aynı teknikte yapılmış aralarda ahşap hatıllar kullanılmıştır. Duvarlarda yuvarlak kemerli açıklar vardır. Kervansarayın duvarları dışta sur duvarı gibi girintili çıkıntılıdır. Bu bölümde duvarların yüksekliği 3 m. civarındadır. İç mekan boştur. Yapının çatı örtüsü hakkında kesin bir bilgi yoktur. Plan ve yapım tekniği olarak Selçuklu dönemi mimari özellikleri gösteren yapı oldukça harap durumdadır.