­ AYA BANİYA (PAYANA) KİLİSESİ | Kültür Portalı

Aya Baniya (Payana) Kilisesi - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Turan Mahallesi
Adres Turan Mahallesi 2213 Sokak ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Süleyman Demirel Üniversitesi
Yapım Tarihi 1750 (?)
Vakfiye
Genel Tanım Geniş bir avlu içine inşa edilen kilise, derinlemesine dikdörtgen planlı ve üç neflidir. Pencere, kapı ve çatı alınlıkları kesme taş, diğer kısımlar gayri muntazam taştan inşa edilmiştir. Çatısı bağdadi üzerine alaturka kiremitle örtülüdür.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Turan Mahallesindedir. 1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. 15 x 26 m. ölçülerindedir. Dikdörtgen planlı, üç nefli ve tek apsislidir. Moloz taştan yapılmış ve sıvanmıştır. Pencere ve kapı söveleri kesme taştır. Kuzey, batı ve doğu cephelerinde alınlıklı birer giriş kapısı vardır. Üst örtü dışarıda neflerinde izlenebildiği kırma çatı, içeride ise bağdadi tekniğinde yapılmış ve üzeri alçı ile sıvanmış çapraz tonozla örtülüdür. Dışı harçla sıvanmış on sütun ve plasterler üzerine oturur. Sütunlar kaidesiz ve alçı süslemeyle elde edilmiş Korinth başlıklıdır. Apsis tabanı ana mekandan 70 cm. daha yüksekte olup üç pencerelidir.
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K. BŞKLIĞI 13.05.1977 A-548 Sayılı kararıyla tesciline,
Ekler Rapor, Fotograf, Harita