­ RAĞBET KÖYÜ KÖROĞLU KALESİ | Kültür Portalı

Rağbet Köyü Köroğlu Kalesi - Iğdır

Adı Rağbet Köyü Köroğlu Kalesi
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Adres Rağbet Köyü Tuzluca
Vakfiye
Genel Tanım Tuzluca İlçesine bağlı Rağbet Köy’ünün güneydoğusunda bulunana kayalıkların üzerinde bulunan kaledir.
Yapılan Onarımlar onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Tuzluca İlçesine bağlı Rağbet Köy’ünün güneydoğusunda bulunana kayalıkların üzerinde bulunur. Kale kayalığın en uç noktasında ana kayalığın üzerine moloz taş örgülü ve harçlı olarak yapılmıştır. Girişi balı kısımda olup kuzey yöne bakmaktadır. Giriş kapısının uzantısında kuzey yöne devam eden ve ana kayalığa dayalı dar yolun bir kısmı kesilerek geliş gidişler kontrol allına alınmış olup bu bölümün ahşap malzeme ile karşıya bağlandığı düşünülmektedir. Kalenin kuzeydoğu ve batı yönleri sarp kayalık olup doğal tahkimidir, kuzeydoğu köşede su kuyusu (kaynağı) barınmaktadır. Doğu yöne bakan kısımlarda ana kayaya oyulmuş dikdörtgen tarzda çıkıklar olup birbirlerine bağlantılı merdiven izleri görülmektedir. En uç kısımda sayılabilen 9 basamakla çıkılan düzeltilmiş bir zemin bulunmakta olup 2 stel altlığı bulunmaktadır Kalenin batı alt kısmında kayaya oyulan mezarlar dağın dibinde ise yerleşim izlen ve alanda bol miktarda seramik olduğu gözlemlenmiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2648    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma