­ ARALIK ORTAKÖY HAMAMI | Kültür Portalı

ARALIK ORTAKÖY HAMAMI - Iğdır

Mah. Köy - Mevkii ARALIK ORTAKÖY
Adres ARALIK ORTAKÖY mahallesi
Genel Tanım 19 Yüzyılda yapılmış olan iki kubbeli hamam.
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı olan hamam doğu - batı istikametinde iki kubbeli dış cephe duvarı bazalt taşından kubbeler ise kırmızı renkli tuğla ile inşa edilmiştir Hamam kubbeli iki kısımdan oluşmaktadır Batı istikametindeki kubbeli bölüm soğukluk doğu istikametindeki kubbeli bölüm ise sıcaklık olarak yapılmıştır Duvar ile kubbeler arasındaki bağlantı sivri tonozlarla sağlanmıştır. 19 Yüzyılın başlarında yapılan hamam 1960'li yıllara kadar kullanılmış daha sonra terk edilmiştir. Günümüzde samanlık olarak kullanılan hamamın kubbelerinin bir kısmı ve tavanı yıkılmış olup, dış cephe duvarları sağlamdır. Hamam göstermiş olduğu mimari özellikleri ve yörede bulunan kubbeli tek hamam olması sebebiyle ayrı bir önem taşımaktadır.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 24/11/2005 ve 220 sayılı kararı.