­ KARAKOYUNLU KOÇBAŞLI AÇIK HAVA MÜZESİ | Kültür Portalı

Karakoyunlu Koçbaşlı Açık Hava Müzesi - Iğdır

Koç Başlı Mezarlar: Iğdır Ovası'ndaki bütün eski mezarlıklarda bulunan koç başlı mezarlar, Iğdır'da kalıcı bir medeniyet izi bırakan Karakoyunlular Dönemi'nden kalmadır. Bu mezar taşları Karakoyunlulara göre yiğit ve kahraman olan kişiler ile genç yaşta ölen gençlerin mezarlarına dikilirdi. Bu gelenek Karakoyunlular'a Orta Asya Türk Kültürü'nden gelmiştir. Çünkü Karakoyunlular konar-göçer bir topluluktu ve Karakoyunluların iktisadi yapısı sadece hayvancılığa dayanıyordu. Ayrıca Iğdır'da Karakoyunlular ile ilgili 2 isim yerleşim birimlerine verilmiştir. Bunlardan biri Karakoyunlu İlçesi, diğeri ise merkez ilçeye bağlı Kuzugüden Köyü'dür. Koçbaşlı mezar taşları, Iğdır şehir merkezinin 15 kilometre kuzeydoğusundaki Karakoyunlu İlçesi'nde bulunan "Karakoyunlu Açık Hava Müzesi"nde sergilenmektedir. Iğdır'da bulunan Koç başlı mezar taşları Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca 1991 senesinde koruma altına alınmıştır. En çok başlı mezar heykeli bulunduran köyler; Aşağıerhacı, Bayraktutan, Çakırtaş, Küllük, Yaycı köyleridir.

Iğdır Gezilecek Yerler

Karakoyun ilçe merkezinde yer alır.
Karakoyun / Iğdır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12401    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ağustos 2021 Çarşamba