­ YAVŞAN KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Yavşan Köprüsü - Giresun

Giresun – Dereli karayolu güzergâhının Yağmurca Köyü sapağında Aksu Irmağı’na bağlanan küçük bir dere üzerinde yer alır. Köprü hakkında bilgi veren kitabesi ya da dönem kaynağı yoktur. Malzeme bakımından kemerde ince yonu tempan duvarlarında moloz; korkuluklarda kesme taş kullanılmıştır. Köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlüdür. Kemer gözü yayvandır. Kemer taşlarının boyutları birbirine yakın olup dikdörtgen şekillidir. Kemerin mansap ve menba yüzüne bakan cepheleri, bu taşların bir sıra dikey iki sıra yatay şekilde dizilmesiyle oluşturulmuştur. Kemer karnında karşılıklı ikişer adet barbakan nişi oyulmuştur. Nişler başlangıç seviyesine yakın tasarlanmış olup, kare biçimlidir.

Köprünün memba cephesinde kanat duvarı vardır. İki yandan dere yatağındaki kayalık zemine oturan kemerin üzeri, hafif dışa taşıntılı daha dar ele alınmış bir hafifletme kemeriyle çevrilmiştir. Tabliye kısmı, kemer kilit seviyesinden iki yana eğimli ve kademeli olup, üzeri moloz taş döşelidir. Moloz taş örgü olan korkuluklarının sonradan kesme taş malzeme ile yenilendiği görülmektedir. Yakın tarihte restore edilen köprü, günümüzde genel hatlarıyla sağlam durumda olup, taşıt trafiğine kapalıdır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Köprü
Doğa-Kültür Turizmi
Duroğlu Beldesi, Yağmurca Köyü sapağında bulunmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı 22 kilometredir.
Giresun-Dereli karayolu üzeri Aksu Irmağı Merkez/Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3884    Eklenme Tarihi : 24 Ağustos 2021 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2021 Çarşamba