­ GİRESUN MÜZESİ | Kültür Portalı

Giresun Müzesi - Giresun

Giresun Müzesi Nerededir?

Giresun Müzesi, eski adı Gogora Mahallesi olan Zeytinlik Mevkii'nde yer alır. Yapı eski kaynaklarda Aziz Nikola Kilisesi olarak geçmektedir. Kilise bir avlu içerisinde yer almaktadır ve doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kilisenin ana girişi batıdan olmakla birlikte kuzey ve güneyden tali girişleri vardır. Ana kapının iki yanı kabartma sütun profiliyle ve alın kısmı burma sütunce ile bezenmiştir. Üzerinde on iki pencereli kasnaklı kubbesi bulunan kilisenin naosu (bir tapınakta kült heykelinin korunduğu en kutsal mekâna verilen ad), iki sıra sütun ile üç nefe (yapılarda sütunlarla ya da payelerle ayrılan her bir bölüm) ayrılmıştır. Orta nef yan neflerden daha geniştir ve her nefin ucunda bir apsis (kiliselerde koronun arkasında bulunan, tonoz ya da kubbe ile örtülü bölüm, kavisli duvar) bulunur. Üçlü apsis içeride dairesel dışarıdan ise beşgen plana sahiptir. Orta apsis yan apsislerden daha geniş ve yüksektir. Neflerin üzeri tonoz ile kaplanmıştır. Kilisenin kuzey yanında “Papaz Evi” olarak anılan yapı, kalıntılarından yola çıkarak 1990’lı yıllarda yeniden inşa edilmiştir. Papaz Evi'nin batı duvarına bitişik, birbirine paralel uzanan iki adet mahzen vardır. Beşik tonozlu olan mahzenler günümüzde sergi salonu olarak kullanılmaktadır. Kilisenin güney ve Papaz Evi'nin batı cephesinde iki adet çeşme bulunmaktadır.

Gogora Kilisesi Tarihi

19'uncu yüzyılın ortalarından kalma yaklaşık 250 yıllık Ortodoks kilisesi, bölgede yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. 1924 yılına kadar kilise olarak kullanılan yapı,mübadeleden sonra terk edilerek 1948 yılına kadar boş kalmıştır. Boş kaldığı bu yıllarda büyük tahribata uğrayan yapı, kısmen onarılarak 1948-1967 yıllarında cezaevi olarak kullanılmıştır. 1967 yılında 1982 yılına kadar boş kalan binada tahribat devam etmiş, yıkılmayla karşı karşıya kalmıştır.1982-1988 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen kilise 1988 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

Giresun Müzesi'nde sergilenen eserler: Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri bulunmaktadır.

Giresun Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde olup, yaya ve araç yoluyla ulaşılabilir.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Müzesi ziyaretinizde  konaklayabileceğiniz bakanlık belgeli tesislere ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Şehir merkezinde olup, yaya ve araç yoluyla ulaşım kolaydır.
Çınarlar Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:62 Giresun Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 25580    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Mart 2021 Pazartesi